Monday, 10 February 2014

ABC org ppn

Assalamualaikum beautiful...

cantik kan roses merah menyala kt atas tu, kita mmg pencinta roses, juz my kind of simple thingy yg buat am happy...tgk gamba je pun da happy..alhamdulillah

ABC org ppn tu apa pulak ehh...Allah bagi cuti lorr..hik hik, tp lately b4 ABC dia punya mood swing gilosss...diri sendiri pun x bley tahan, alhamdulillah bole gak pegang tasbih n bg cool sikit, kl x mmg jadi rambo g mengamuk kt memana arr...astagfirullah...

Bila ABC ni nk kuar pun malas sbb sik nk g toilet tuka pad sbb 1,2 hari ni mmg heavy so x selesa nk keluar n singgah toilet memana juz bcos mcm baby sik nk tuka pampers..hahaha

ni pun malas nk tulis pjg pjg so kita share resepi buat jamu kunyit sendiri fr Dina Zaman yg kita jumpa kt insta Daphne Iking..rerajin la buat k, bagus utk kita org pon especially ambik bila da suda ABC, kasi cuci semer kotoran yg x keluar kt dlm tu...


AIR KUNYIT

Drink it 3 times a week. She makes a batch per week.


Ingredients:


1. Tumeric (she uses about 5 medium sized 'fingers')

2. Ginger ( about a thumb size)

3. Lengkuas (about a thumb size)

4. Daun Sirih (optional) * we both don't put this in, because it's a bit "heaty"

5. Kacip Fatimah (optional) **LOL! It's ok. I pass

6. Asam Jawa (about a tablespoon)

7. Gula Melaka (for taste)

8. About a litre in a half of water


You can blend ingredients 1-5 together in a blender before boiling it with the rest but the lady who taught Dina this petua told her her it's best she "lovingly" chops the ingredients herself while uttering/wishing nice things like "pulihkan endometriosis saya... sihatkan lah tubuh badan saya...give me the strength and patience.... etc. Some berselawat.


Tumeric

Lengkuas

Ginger (my fave!)

Sirih. I am going to find out if it's the betel nut or the leaf that is more potent

Kacip Fatimah

Asam Jawa

Gula Melaka


The ONLY thing about chopping/ mashing these ingredients yourself is the natural dye from the kunyit. My gel nail polish that was once a beautiful french manicure, is now yellow stained. =(


Pop all the mashed bits into the simmering water. Add in the asam jawa and gula melaka ...wait for it to come to boil and voila! You are done!

Ok bebeh...mood suda tuka malas nk tulis n tgk byk typo pulak kt atas notes ni pun Moody gak..haishhhhh

love u bebeh, fiamanillah n Wassala.....mwahhhhh ;))



2 comments:

Sweetie said...

Cantik tul rose tu.... k, saya dah lupa camna nak pakai pad tu... hihihi... sebab dah lama tak memelukannya...

susumanis said...

Hik hik...bedt gak x yah pakai pad dah, leceh n geli pun ya bila byk sgt darah tu..errrr...hahaha