Friday, 28 September 2012

Setiap perbuatan mulakan dgn niat dan lafaz :))


Bismillahirrahmanirrahim... Salam jumaat yang Barakoh bebeh..semoga kita dirahmati dan diampuni Allah swt selalu hingga akhir hayat kita, aamin, jom kita usahakan baca surah al kahfi hari ni , sekarang bukan susah pun, x lancar buka je lappy, cari imam masjidilharam yang baca online kt youtube, ikut la pelan pelan, insyaallah kejap je da abis, peh tu kalau rajin baca la maknanya pulak, interesting surah al kahfi ni, magic Allah tidurkan pemuda pemuda dan anjing mereka dalam gua for more than 300 years, dalam gua x bangun bangun, x busuk macam mayat etc, macam biasa je bila Allah swt bangunkan  diaorang balik , MashaAllah, Allahuakbar... then ada cerita Nabi musa as dgn Nabi Khidir as yang tahu apa yg jadi in future,  ada cerita nabi Zulkarnain as dengan yakjuj makjuj, kalau rajin baca , banyak betul kisah kisah menarik dalam Al Quran untuk kita buat panduan dan ambil iktibar, insyaAllah...

Last monday kita pi course kan, interesting juga , pasal mind management, speaker tu masih muda , dalam 35 years old, dari puteh consulting, so dia citer la macam mana kita nak manage kita punya mindset, almaklum la, penyakit zaman mellenium ni ramai orang stress manjang kan.. :)

Yang menarik speaker tu share tentang, kita kalau nak buat apa apa cuba amalkan dengan niat dan lafaz dulu macam kita nak solat so mind kita pun bersedia dengaan kita punya actions, contohnya, niat nak beribadat banyak banyak hari jumaat yang mulia ni, so kita niatlah keran Allah swt nak zikir , nak baca surah alkahfi , nak sedekah etc  lillahitaala. Lafazkan sekadar telinga kita sendiri dengar n isyaAllah our body will react to do it sincerely.

Begitu juga kalau kita nak buat benda tak elok macam nak megumpat ke hapa, so niat la, sahaja aku megumpat sipolan binti sipolan supaya aku dilaknat Allah swt...kikiki...kalau niat dan lafaz macam tu agak agak tergamak tak nak buat jahat etc...bagus jugak benda ni kan, tapi as usual g course bagai ni, banyak sgt benda nak buat, end up satu pun x buat, masa dalam course punya la motivated, dah balik lupee semua..adoiii, so kita selalu ambik satu je yang major n amalkan... yang kita dapat ialah kita ni terlalu dipengaruhi dengan 1st impression dan perceptions yang kita buat dan selalunya perceptions kita selalu negatif, nak manage mind kita, kita kenalah selalu clarify things dengan sesiapa pun dengan BERTANYA , maksudnya kalau kita buat perception dalam mind kita pasal seseorang atau sesuatu, cepat cepat bersangka baik atau terus bertanya untuk dapatkan maklumat yang betul dan benar, so in nutshell kena banyak husnul zhon, sangka baik so insyaAllah semua ok ok aja :)

Ok bebeh, kita nak potong betik nak breakfast dgn air rendaman kurma, Rasulullah saw suka minum air rendaman tamar/kurma so jom kita amalkan sunnah ni sbb apa yang Rasulullah saw buat sure yang the best sbb kan Rasulullah saw itu kekasih Allah swt..Allahuakbar, bertuahnya Rasulullah saw kan, so jom la tumpang tuah Rasulullah saw dgn amalkan sunnah Rasulullah saw mana yang boleh, banyak kan salawat bebeh, nak dapat syafaat Rasulullah saw di sana nanti jangan la malas nak salawat, yang pendek je pun ok, AllahummasollialaMuhammad :))

Ok bebeh , c u in next posting insyaAllah, keep zikir kalau nak jadi VVIP kat surga, keep salawat kalau nak dekat dgn Rasulullah saw disana, sedekah jangan lupa sbb sedekah hapuskan dosa bagai air padamkan api, insyaAllah..

Love u bebeh, take care, tata n wassalam


2 comments:

Zurina said...

pkongsian yg baik...tkasih su ats pengisian ni...bersih minda dan jiwa...like3x...:)

susumanis said...

alhamdulillah zurina..jom kita bersihkan selalu dgn zikrullah..insyaAllah..