Thursday, 13 February 2014

ayat kursi


Assalamualaikum bebeh...

Caner hari ni..semoga hati kita aman damai n ingat Allah swt selalu :)

Hari ni rasa nk baca ayat kursi byk byk n nk ajak u all pun bacer sekali, ayat kursi sgt la powerful against syaitan n iblis, bila turun ayat kursi ni bertempiaran syaitan n iblis lari ketakutan even x tahu kenapa, rupanya telah turun satu ayat tentang kebesaran dan keagungan Allah swt yg tiada tandingan oleh sesuatu apapun...

Bila bacer ayat kursi ni yg terbaik kita ingat maknanya sekali br la kita btol btol internalise akan keagungan dan kekuasaan Allah swt yg tiada tolok bandingnya...

MAKSUD AYAT KURSI

Allah tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Maha Kekal lagi terus menerus mengurus makhlukNya, tidak mengantuk dan tidak tidur KepunyaanNya apa yang di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izinNya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang meraka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi, Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (QS : Al-Baqarah : 255)


Banyak citer psl kelebihan ayat kursi ni, kita baca n kita kena yakin kita akan dpt fadhilatnya..antaranya ialah :

Baca nk keluar rumah 70,000 malaikat akan minta ampun n doakan kita , wah..best kan..so saper x bacer bila keluar rumah nk g memana mmg rugi bagat la, bkn sikit tu, 70,000 malaikat mohon ampun dan doakan kita tau so jgn sesekali lupa baca bila nk keluar rumah k :))

Then lps solat terus baca ayat kursi dulu, insyaAllah ada hadis dr baginda Rasulullah saw mengatakan tiada penghalang org yg baca ayat kursi dgn surga kecuali kematian jika amalannya lps solat terus baca ayat kursi ..best nyerr...xpress msk surga...sapa x nak ehh, tp kena la rajin amal, amal ni means istiqamah, kena buat selalu sampai mati lah..jgn lupa k..kita semer buat sama sama, lps solat terus bacer ayat kursi dulu tau ;)

Then kl kita baca dgn khusyuk dan bersungguh sungguh dgn internalise makna ayat kursi, kita insyaAllah bole bakar syaitan..ini my fren penah cerita, dia bacer ayat kursi sungguh sungguh sbb baby dia menangis x henti henti, dia x tau per nk buat, dia bacer ayat kursi sampai dia pun menangis n then she can smell mcm something burning n baby dia pun stop crying..wallahuaklam bissawab... bacer jer bebiler rasa cam der hantu syaitan dtg ganggu tu, insyaAllah settle

N d best part Allah swt akan mencintai dan menjaga kita mcm Allah jaga dan cintai Rasulullah saw..ini kl saper x nak mmg x tahu nk cakap arr, apa yg lg best selain Allah swt cinta n jaga kita kan..AllahuAkbar...

Ok bebeh..tu je kita nyer sharing today, jom kita sesama amal ayat kursi k, insyaAllah kita semua selamat dunia akhirat dr gangguan syaitan dan iblis yg sangat jahat tu

Fiamanillah @take care bebeh, i love u, love u, love u...jumpa lg nx entry insyaAllah...wassalam

Mwahhhhhh.....

Wednesday, 12 February 2014

kun fa ya kun...


Assalamualaikum bebeh...

Ok no excuse, tp nk gak g tahu yg kita x bole update blog hari hari sbb notes buat hal..hihi

Nway tqvm buat sapa yang sudi bertandang bacer blog kita yg merapu ni

Niat kita menulis bukan kerna nama tau, kita menulis untuk tinggal sweet memories pd loved one kita bila kita dah x der nanti, hubby n anak anak or cucu cucu kita sure suka baca blog merapu kita ni bila kita da kt alam lain gittu..

Hari ni mcm x der citer sgt larr, tetiber semer ideas terbang, nway kita nk share ttg kun faya kun, ketetapan Allah swt, keagunganNYA bila hendak jadikan sesuatu juz dgn kun fa yakun..jadi maka jadilah sesuatu itu..

Hidup ni kena banyak redha dan sabar, mmg bukan mudah tp sometimes kita x  der pilihan selain 2 tu, redha dan sabar..org beriman suka untuk redha dan sabar untuk Rabb mereka...insyaAllah...

Ok bebeh...mood malas da dtg, lenkali kita update lg k, jom aminkan sesama doa kt atas tu..tq sayang, semoga kita jumpa balik kt jannah , happy happy forever n ever kan...insyaAllah, insyaAllah

Fiamanillah bebeh, i love u, i love u, i love u much  much k, kiss kiss....wassalam..

Monday, 10 February 2014

ABC org ppn

Assalamualaikum beautiful...

cantik kan roses merah menyala kt atas tu, kita mmg pencinta roses, juz my kind of simple thingy yg buat am happy...tgk gamba je pun da happy..alhamdulillah

ABC org ppn tu apa pulak ehh...Allah bagi cuti lorr..hik hik, tp lately b4 ABC dia punya mood swing gilosss...diri sendiri pun x bley tahan, alhamdulillah bole gak pegang tasbih n bg cool sikit, kl x mmg jadi rambo g mengamuk kt memana arr...astagfirullah...

Bila ABC ni nk kuar pun malas sbb sik nk g toilet tuka pad sbb 1,2 hari ni mmg heavy so x selesa nk keluar n singgah toilet memana juz bcos mcm baby sik nk tuka pampers..hahaha

ni pun malas nk tulis pjg pjg so kita share resepi buat jamu kunyit sendiri fr Dina Zaman yg kita jumpa kt insta Daphne Iking..rerajin la buat k, bagus utk kita org pon especially ambik bila da suda ABC, kasi cuci semer kotoran yg x keluar kt dlm tu...


AIR KUNYIT

Drink it 3 times a week. She makes a batch per week.


Ingredients:


1. Tumeric (she uses about 5 medium sized 'fingers')

2. Ginger ( about a thumb size)

3. Lengkuas (about a thumb size)

4. Daun Sirih (optional) * we both don't put this in, because it's a bit "heaty"

5. Kacip Fatimah (optional) **LOL! It's ok. I pass

6. Asam Jawa (about a tablespoon)

7. Gula Melaka (for taste)

8. About a litre in a half of water


You can blend ingredients 1-5 together in a blender before boiling it with the rest but the lady who taught Dina this petua told her her it's best she "lovingly" chops the ingredients herself while uttering/wishing nice things like "pulihkan endometriosis saya... sihatkan lah tubuh badan saya...give me the strength and patience.... etc. Some berselawat.


Tumeric

Lengkuas

Ginger (my fave!)

Sirih. I am going to find out if it's the betel nut or the leaf that is more potent

Kacip Fatimah

Asam Jawa

Gula Melaka


The ONLY thing about chopping/ mashing these ingredients yourself is the natural dye from the kunyit. My gel nail polish that was once a beautiful french manicure, is now yellow stained. =(


Pop all the mashed bits into the simmering water. Add in the asam jawa and gula melaka ...wait for it to come to boil and voila! You are done!

Ok bebeh...mood suda tuka malas nk tulis n tgk byk typo pulak kt atas notes ni pun Moody gak..haishhhhh

love u bebeh, fiamanillah n Wassala.....mwahhhhh ;))



Saturday, 8 February 2014

Bukan kerana aku tak CINTA

Assalamualikum gojesss....mwahhhh...

gedik arr pulak...haha..ni kita terajuk watak mastura dlm drama kerana Bukan aku tak cinta..nk layan g tgk sini k BKATC drama..kita x der arr ikut sgt drama drama ni tp yg ni best sbb watak mas tu jovial n fun..kita suker, ingat zezaman bercinta gan hubby, mcm tu arr kita, gedikk semacam...kikiki

Hubby pun da terikut ikut sama tgk, syok gak bila borak ttg drama tu hubby pun faham arr pe kisahnya kan..byk adegan funny tu kita suka n lg pun heroin nelydia rose tu mmg cun habis ( saper namer rose jgn perasan ekk..haha) n hero dia syanaz tu ....wohaaa, body dia mantopp n mmg dia bagus sgt bwk watak dia yg berbagai tu...

Tapi link tu der gak yg dah x der content dia so enjoy je la maner yg ada k n its still ongoing kt TV but x ingat tv maner, go n find yr self ya bebeh..
Gamba ni few days ago da but lupa nk letak sini, npk x bukan sabit tu elok jer duduk on top of KLCC tower, tgk live mmg cantikkk.....MashaAllah... rezeki kita dpt captured d photos even x clear sgt :)

Yg ni lak, gamba bunga api semlm, mercun dentum dentam sbb masih dlm CNY Celebrations kot, n alhamdulillah hubby n kita bole enjoy tiz stunning view juz fr our bedroom...nice kan ; )




And last but not least jom pakat do our best utk be sincere in whatever we do, kalau x boleh, jgn fake nanti merana gilos, juz be yr self n tell d world what s in yr heart..senang gitu kan...

ok bebeh, sampai sini dulu k. Lain kali kita cerita lagi,
Banyak kan salawat dan istigfar bebeh, May we meet again happily in jannah insyaAllah, fiamanillah..i love u n wassalam...

p/s tgk episod yg ni fun n sweet sgt episode ni

Thursday, 6 February 2014

Itu Ini, Situ, Sini

Assalamualaikum bebeh...

konon nk update blog tiap hari tapi semangat ado, notes pulak x support, everytime nk buat entry mesti der problem, kita da malas nk bukak lappy nowdays so pape semua kt notes jeh, mlm ni ok pulak bila access dari blog org lain..hihi

Jom buh gamba dulu then baru boleh recall cerita last few days kan...

Ni sate zaini ampang jaya kita g makan dgn hubby, sbb da kenyang we all g pun utk supper, dlm pukul 10.30 mlm gituh, hubby ode pun 5 ayam, 5 kambing jer, nk sampaikan hajat teringin mkn sate, review kiter, sate ni ok ok jer, some ppls kater sedap bebeno, ntah kita rase macam sate je arr, hahaha, layan arr hubby nyerr teringin kan..

sate ni mahal sbb on the way balik , hubby nk kuar parking suda hentam satu kereta hitam yg lalu kt jalan in between shop tu, hubby reverse x nampak lak keter tu kalu, tetiba gedegang, tuan keter suda tunjuk muka bengang n jerit x nampak ker kak, ehh kita pulak dia nk marah, mmg x nampak, keter Awak itam, kt situ gelap n awak bkn main laju dah tahu kt situ keter selalu silih ganti keluar parking.

Hubby turun n tgk tgk keter mamat tu, dia insist nk duit gantirugi even calar sikit je pung, hubby malas nk gaduh, bg RM100 baru mamat tu diam n hubby pun balik.

Dalam keter diam jer dedua, ya lar x pasal bayo seratus kt orang memalam tapi bemda dah nk jadi kan, innalillahiwainnailaihirajiuun je la...


Ok ni lak kita brekkie ala ala protein diet..hihi...

Telo, butter n brokoli salt n pepper masuk pemanggang ajaib x sampai 10  mins ready to yum yum..haha

Ni lak sup tulang kita masak untuk lunch semalam, t day before lupa dah masak apa sbb x ambik gamba nyer, nway lunch tu kita meratah..sedappp, segar jer perah lime juice dlm sop daging n curah sambal kicap....

Tadi kita g sogo jap ada appt kt sana, mkn lamb chop konon sedap kt semua house my fren beriya suggest, bila majan..alahai..x sodap mano pong, tu lar selera kita berbeza kan, org sedap may be kita x sedap n vice versa

Dinner tadi kita masak asam pedas tenggiri dgn bendi n alot of daun kesum, lupa gak nk ambik gamba, n kita gireng kunyit telo ikan favourite hubby...selera hubby makan..alhamdulillah...kita pong selera...huwaaa...ohh my diet...hihihi

ok bebeh, tu jer kita share malan ni k, nanti rerajin kita update lagi, u take care n do remember u r alwiz in my prsyerd coz i love u very much....as salam


Monday, 3 February 2014

cuti hari wilayah

Assalamualaikum bebeh....
Hari ni cuti hari wilayah so hubby x kerja n pepagi hubby dah ajak g brekkie roti canai banjir, tp kita order roti canai sardin mcm kt atas tu n then g paso beli lauk pauk, balik kita masak lunch..tenggiri msk kicap, sambal udang n tumis air carrot n bendi dgn udang kering, n buat bubur jagung untuk dessert :)

Bila da masak camtu mula la penat n x lalu nk makan sama maser lunch tp happy tgk semer makan berselera sekali, alhamdulillah...

Dalam pukul 4 ptg we all pun siap nk hantar iman balik hostel kat cheras, alhamdulillah x jammed so x sampai setengah jam sampai cheras but pusing cari barang bekal iman susu, biskut etc

Dah hantar iman we all singgah asar kt masjid then hubby nk makan sate zaini kt ampang jaya but x dr rezeki blom siap lg , date pon blom bakar so next time je la kater hubby

Balik rumah br bole baring jap tunggu maghrib n dinner n lepak jer till now mata pun da nk tutup jer ni

ok ya bebeh, nothin much today but still alhamdulillah for a beautiful day, semua sihat dan happy

so got to sign off dulu, fiamanillah n assalam...love u k..

Sunday, 2 February 2014

am back !!!





Ni kita masak for lunch tdy... :))



Assalamualaikum wbt loveliest...

Alhamdulillah Finally am managed to get back my password utk  blog ni..haha..yezza

Tqvm to ariff menantu kkida sbb tgk kt fb timeline ariff promo blogger s events kt saloma bistro 8 mac 2014 ni, jom jom daftar n jumpa kt sana jom...nk daftar g sini blogger s event

Rindu nk jumpa blogger s yg kenal kt event kkida dulu, n kalau bole nk jumpa jugak vivy n zu n ofkos kkida n pegantin baru eka n ariff

ok tu je dulu ya bebeh, lps ni kita rerajin update blog cam selalu k, nk g ambik aura blogger s semer kt saloma bistro..hihi

take care n love u bebeh... roger n out..wassalam

Thursday, 25 July 2013

Balasan isteri curang, nauzubillahiminzalik

Assalamualaikum bebeh, lama kita tak buat entry kan, mcm da lupa blog ni pulok...huhuhu

ni kita copy paste citer isteri curang berzina dan balasan Allah swt padanya masa nak mati n masa dalam kubur, semoga jadi panduan ya

i love u bebeh, may we meet in jannah, all of us, insyaAllah..♥♥♥

Kisah ini diceritakan kepada penulis oleh Bomoh Pakar Rawatan Sakit Cinta, En. Idris Zakaria yang kini menetap di Kampung Tasik Berangan, Pasir Mas, Kelantan. Kini beliau bergiat cergas berikhtiar mengubati masalah rumah tangga dan masalah cinta tidak kesampaian, mendapat cerita ini dari kes-kes yang telah diadukan kepadanya. Semoga kita mendapat manfaat dan pengajaran darinya.“Dalam saya merawat seorang pesakit, saya telah dikhabarkan satu kisah tragis mengenai seorang isteri curang. Jamilah isteri kepada Husin masih jelita walaupun telah beranak pinak. Beliau pandai bergaya, bertudung litup, berkulit putih dan memiliki bentuk badan yang menarik. Jamilah mendapat sumber kewangan dengan cara berniaga kecil-kecilan iaitu dengan menjual beras seludup dari Thailand bagi membantu suami yang ketika itu hanya seorang petani di kampung.Ketika itu kegiatan penyeludupan beras tidak dikawal oleh kerajaan seperti sekarang maka ramai para wanita melibatkan diri dengan berniaga beras seludup dari Thailand. Pendapatan hasil penjualan beras seludup tidak seberapa hanya boleh menampung hidup seharian sahaja.” Jelas En.Idris.

Suami Jamilah Husin berumur 50an ( bukan nama sebenar ) merestui pekerjaan isterinya itu. Husin juga nampak tidak selincah isterinya, beliau berjiwa lembut dan menurut apa sahaja kata isterinya tanpa banyak bantahan. Semakin lama peranan Husin sebagai ketua keluarga semakin pudar dek ketidaktegasan dirinya terhadap Jamilah yang semakin bebas ke sana ke mari.Husin baik dan jujur orangnya dan tidak banyak perangai. Jamilah keluar masuk rumah dan melakukan pekerjaan kadang-kadang pulang lewat malam bahkan pernah juga tidak pulang untuk sehari dua tidak menjadi masalah pada Husin. Husin percaya akan apa yang Jamilah lakukan demi mencari wang dan membela nasib keluarganya.Ramai wanita sekitar kampung Jamilah melakukan pekerjaan menjual beras seludup namun ianya hanya sekadar boleh menyara kehidupan ala kadar sahaja. Berbeza dengan Jamilah yang menampakkan sedikit mewah dengan gelang dan rantai emas yang banyak pada tubuhnya. Ramai orang mempertikai akan kelebihan Jamilah menampakkan mewah sebegitu. Maka ada beberapa orang yang ingin tahu bagaimana dia bekerja, sedangkan ramai juga yang melakukan pekerjaan sama namun tidak semewah Jamilah.Semenjak itu banyak mata yang mengintip setiap pergerakan Jamilah tanpa disedarinya. Pada mula-mulanya rahsia Jamilah terbongkar ketika pihak Imigresen Thailand membuat pemeriksaan di sempadan maka tertangkap beberapa orang yang cuba menyeludup masuk beras dari Thailand termasuklah Jamilah ditahan sama ketika itu.Namun setelah beberapa jam kemudian nampak Jamilah dilepaskan oleh seorang pegawai kastam Thailand dengan muka yang senyum dan beras seludupnya juga selamat dibawa balik ke Malaysia. Beberapa orang lain yang menyeludup masuk beras terpaksa membayar denda dan beras terpaksa dirampas Sikap tidak puas hati rakan-rakan penyeludup lain mula membuak-buak mengapa Jamilah terlepas sedangkan mereka menerima nasib sebaliknya. Maka siasatan dibuat oleh beberapa orang yang tidak puas hati berkenaan. Maka pada suatu hari mereka mendapat tahu rupa-rupanya Jamilah telah memberikan rasuah dengan Pegawai Kastam Thailand berkenaan dengan meniduri dirinya.HiasanMalah rasuah tersebut bukan sekali dua bahkan telah banyak kali berlaku setiap kali tidak boleh membolosi diri ditahan Kastam Thailand di sempadan. Tidak lama kemudian dapat lagi berita mengatakan Jamilah juga membuat perniagaan sampingan ketika berada di Thailand. Rupa-rupanya Jamilah memperdagangkan tubuhnya sebagai pelacur dengan lelaki Thailand. Maka tidak mustahil Jamilah mampu membeli emas yang banyak.Maka heboh diceritakan akan kisah Jamilah yang sedemikian rupa, orang ramai tidak hairan dengan kemewahan yang Jamilah miliki malah dicemuhi dan dipandang jijik terhadapnya oleh orang kampung serta masyarakat setempat. Tergamak Jamilah melakukan perkara terkutuk sedemikian semata-mata mencari sedikit kemewahan. Husin telah diberitahu gejala isterinya itu namun Husin tidak percaya cerita sedemikian dan membuat tidak tahu sahaja.Husin yang sudah lewat 50an mungkin juga tidak segagah dahulu lagi manakala Jamilah berusia lewat 40an masih bernafsu tidak mustahil ianya satu perlakuan yang terdesak disamping minat pada wang. Husin hanya berserah pada Allah, hendak menuduh isterinya curang beliau tidak mempunyai cukup bukti dan tidak melihat dengan mata kepala sendiri.Selang beberapa tahun kemudian Jamilah diserang sakit kepala lalu demam dan jatuh sakit. Makin hari makin teruk sakit Jamilah. Selang beberapa minggu kemudian Jamilah mengalami nazak yang teruk. Pada hari sakaratul maut Jamilah dikatakan menyalak seperti anjing untuk beberapa kali kurang daripada sepuluh salakan sebelum nyawanya habis. Jamilah habis nyawa dalam keadaan menyedihkan matanya terbeliak manakala lidahnya terjelir. Ahli keluarga yang berkumpul turut merasa pelik akan kelakuan Jamilah menyalak sebelum menghembuskan nafas terakhir dan mati dalam keadaaan yang sebegitu.Upacara kematian seperti biasa orang kampung lakukan bagi menyempurnakan jenazah Jamilah. Setelah dikafankan liang lahad disukat dan digali tibalah masa untuk dikebumikan. Sebaik sahaja jenazah Jamilah dimasukkan ke liang lahad tiba-tiba didapati panjang liang lahad itu tidak mencukupi untuk menyimpan mayatnya. Mayat Jamilah diukur semula dan liang lahad di panjang sekali lagi namun masih tidak cukup panjang lagi. Diulangi kali ketiga dipanjangkan lagi liang lahad itu pun begitu juga masih tidak cukup panjang. Satu kejadian luar biasa telah berlaku mayat Jamilah disimpan begitu tanpa memanjangkan lagi liang lahadnya.Setelah semua keluarga pulang ke rumah tiba masa untuk Husin membuat sijil kematian Jamilah pada hari itu juga. Bila diminta kad pengenalan daripada anak perempuannya kata anaknya itu, “Allah, abah sewaktu mengkafankan mayat ibu saya terletak kad pengenalan atas jenazah mak, bermakna kad pengenalan itu ada bersama mayat mak dalam kubur” Husin agak terganggu memarahi anak perempuannya itu namun terpaksa memanggil penggali kubur di situ agar menggali kembali liang lahad kubur arwah Jamilah yang baru beberapa jam dikebumikan tadi.Maka kubur itu digali semula, alangkah terkejutnya beberapa orang yang mengikut Husin termasuk diri saya sendiri melihat mayat Jamilah telah didatangi beberapa ekor ulat seperti lintah namun bertaring menggigit tubuh mayat Jamilah. Husin mengenepikan beberapa ekor ulat itu beberapa kali namun ulat yang sama itu kembali ke tempat asal di mana ianya menggigit tubuh mayat Jamilah tadi. Kejadian itu amat pelik sekali.Setelah itu mayat Jamilah terpaksa dipusingkan agar tangan boleh diseluk ke dalam bungkusan kain kafannya untuk mendapatkan kad pengenalannya. Dalam mengiringkan mayat Jamilah itu sekali lagi kejutan berlaku. Terdapat beribu-ribu ekor ulat seperti lintah bertaring itu berada di bawah mayat Jamilah . Segera kami menimbusnya kembali setelah berjaya mendapatkan kad pengenalannya itu.Saya tidak dapat membayangkan akan apakah rahsia sebenarnya kejadian yang Allah pertunjukkan sebegitu. Namun saya terasa agak seram dan insaf bila melihat kejadian aneh sebegitu buat pertama kali dalam sejarah hidup saya. Di dunia lagi Allah sudah menunjukkan azabnya apatah lagi diakhirat kelak.Saya boleh memberikan gambaran atas kejadian begitu bahawa kita manusia tidak boleh lari daripada azab pembalasan jika melakukan salah yang besar atau dosa yang besar. Bagi isteri-isteri tetapkan iman, jangan berlaku curang pada suami kita nescaya dosanya amatlah besar.Dosa berzina sudah cukup besar tidak tertanggung bagi yang masih bujang, apatah lagi wanita yang bergelar isteri melakukan zina. Nauzubillah…hanya Allah sahaja yang mengetahui akan azabnya kelak.Di dunia lagi sudah Allah tunjukkan maka sama-sama kita ambil iktibarnya supaya ianya tidak berulang lagi dimasa hadapan pada diri kita atau keluarga kita, minta disisihkan Allah.

Till nx entry ya bebeh, barakallahu fiik..fiamanillah...♥♥♥

Friday, 5 April 2013

Jumaat n sakit gigi :(

Bismillahirrahmanirrahim

Salam bebeh..kita sakit gigi hari ni, actually dari semalam lagi, semalam kita g jumpa x schoolmates kita kat sacc shah alam, masa makan tu da rasa semacam, actually 2 months ago kita mmg da sakit gigi, geraham paling belakang, da lobang so kita g tampal kat satu klinik baru, kita x mo doc lelaki so klinik ni couple suami isteri, then doc call wife dia datang buat tapi masa buat tu kita da rasa doc ni baru n tak skillful, seminggu lepas tampal kita still x leh kunyah sebelah yang kita tampal tu, tapi after tat da ok tapi semlam tetiba dia sakit berdenyut denyut..memang sakit sangat, kifarah ni... astagfirullahalazim, innaliilahiwainnailahirajiun....

Sms hubby g tahu sakit gigi, hubby kata petang nanti balik g dentis sesama, tetiba hubby sms balik suh g klinik dulu buat appointment gan dentist, duhhh..kita da la menahan sakit kan..keluar la jugak pergi few clinics, de yang bole bagi isnin appt, de yang tutup n de yang kita tak nak sbb doc dia ngeri tenguk..hik hik

ni tengah sakit giler lagi, kita tahan je ni, nanti hubby balik tenguk ar x tahan sangat ajak hubby g redah memana je..
lama da tak sakit gigi ni, n da lama gak tak jumpa dentist..hik hik, kita mmg seram nak jumpa dentist, padahal x de la sakit sangat bila doc buat pape, tahan sakit lagi sakit kan, tapi mmg penakut dari kecik lagi.. :)

ok la bebeh , nk citer tu je, sakit arrr, tapi tadi g cari klinik sempat gak cilok g tutti frutti..hahaha, semalam lagi tingin, da lalu singgah je la kan, masa makan ngilu ya Rabbi tapi tahan je telan sebab sedap, sakit sedap sedap..mmmm...hahaha..

ok sebelum kita lagi merapu kita say tata la ya, fi amanillah bebeh, nk g memana baca ayat kursi keluar rumah k, sekarang banyak orang jahat tau..n sambil sakit jom kita zikir Ya Allah Ya Allah Ya Allah banyak banyak k

love u muchy muchy bebeh, take care n smile always k..wassalam

Thursday, 4 April 2013

Berzikirlah wahai sayang....

Bismillahirrahmanirrahim.....

Salam bebeh..rindu nk update blog tapi..ok no tapi tapi..no excuse.... mmg malas jeh..huhuhu



Semangat kerja Nabi Allah Idris AS patut dicontohi. Baginda adalah seorang tukang jahit yang mencari nafkah dengan hasil usaha tangannya sendiri. Pada suatu hari Allah SWT berfirman yang maksudnya: “Wahai Idris, tahukah kamu mengapa Aku mengangkat darjatmu hingga ke tempat yang sangat tinggi? Sebagaimana firman Allah yang bermaksud: “Dan kami mengangkatnya ke kedudukan yang tertinggi.” (Surah Maryam; Ayat 57). Nabi Idris menjawab: “Saya tidak tahu wahai Tuhanku.” Allah berfirman: “Setiap hari amalanmu terangkat ke sisi-Ku seperti setengah amalan penduduk dunia ini kerana kamu banyak berzikir.” Allah berfirman yang maksudnya: “Kepada-Nyalah naik perkataan-perkataan yang baik dan amal yang soleh.” (Surah Fatir: Ayat 10)

Demikianlah keutamaan Nabi Idris AS kerana setiap kali baginda menusukkan jarumnya, pasti kalimah zikrullah yang empat diucapkan iaitu; Subhanallah, Walhamdulillah, Walailahaillallah, wa Allahu Akbar. Pekerjaan yang dilakukan sambil berzikir sungguh berat timbangannya di sisi Allah dan boleh menyuntikkan semangat untuk berjaya semata-mata kerana keredaan Allah.

Zikir adalah amalan yang paling mudah dan ringan tetapi amat berat pahalanya. Syaikh al-Islam al-Imam Ibnu Taimiyah dalam kitab agungnya, Majmu’ al-Fatawa menyatakan; Amalan yang paling utama selepas amalan yang fardhu adalah zikrullah. Dalam hadis sahih riwayat al-Imam Ahmad dan al-Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda: “Mahukah kamu aku tunjukkan amalan yang paling utama dan yang paling bersih di sisi Allah? Lebih baik daripada kamu bertemu dengan musuh-musuhmu lalu kamu memenggal leher mereka dan mereka juga memenggal leher-lehermu? Para sahabat menjawab: Tentu wahai Rasulullah. Rasulullah bersabda: Zikrullah.”

Demikianlah zikir yang dilakukan. Ia tidak memerlukan wuduk atau menutup aurat. Ia tidak dibatasi oleh waktu dan tempat. Di mana dan bila-bila sahaja dan dalam keadaan apapun ibadat ini boleh dilakukan. Sungguh senang tetapi ramai manusia yang meninggalkannya
.

tu je nak share today bebeh..semoga kita jumpa di surga firdaus Allah swt kerana zikrullah ini, insyaAllah..love u bebeh, always have n always will because...

love is less about a feeling and more about loyalty and standing by someone no matter what... " abil suami contoh zaman mellenium ini :)

Fiamanillah bebeh..tata n wassalam